Czy możesz udostępniać dokumenty, jeśli druga osoba nie ma Gmaila?

Korzystanie z Dokumentów Google umożliwia współpracę z innymi osobami nad dokumentami w czasie rzeczywistym. Ułatwia to aktualizację dokumentu grupowego i uzyskiwanie informacji od innych. Korzystając z tej usługi nie musisz wysyłać dokumentu tylko do osób posiadających konta Gmail. Dokumenty Google nie są ograniczone do użytkowników Gmaila.

Konto Google

Zamiast konieczności posiadania konta Gmail, użytkownicy potrzebują tylko konta Google. Użytkownicy mogą zakładać konta Google z dowolnym adresem e-mail. Jeśli chcesz założyć konto Google, po prostu przejdź do strony nowego konta, a następnie wprowadź swój dotychczasowy adres e-mail, hasło i inne dane osobowe. Umożliwia to dostęp do dowolnych produktów oferowanych bezpłatnie przez Google, takich jak Dokumenty, Adsense i Narzędzia dla webmasterów.

Dostęp do Dokumentów Google

Po utworzeniu dokumentu w Dokumentach Google masz uprawnienia do udostępniania go innym osobom. Gdy przejdziesz do sekcji „Udostępnij ten dokument” w Dokumentach Google, masz możliwość wprowadzenia adresów e-mail. Po przesłaniu adresów e-mail wysyła wiadomość e-mail do tej osoby. Po kliknięciu łącza w wiadomości e-mail zostaje przeniesiony do ekranu logowania. Będzie potrzebował konta Google, aby uzyskać dostęp do dokumentu.

Natychmiastowy dostęp

Gdy tylko osoba, która kliknęła link, zaloguje się do Google, zostanie przeniesiona do dokumentu. W tym momencie wszystko, co umieściłeś w dokumencie, jest widoczne dla tej osoby. Gdy nowy użytkownik dokona zmiany w dokumencie, pojawi się ona na ekranie podczas przeglądania dokumentu. Dzięki temu możesz pracować nad dokumentem w tym samym czasie z inną osobą bez powielania żadnej pracy.

Publikowanie w sieci

Inną opcją do rozważenia jest opublikowanie dokumentu w Internecie. Dzięki programowi Dokumenty Google każdy utworzony dokument można łatwo opublikować jak każdą inną stronę internetową. Następnie po prostu podajesz adres internetowy innym osobom, którym chcesz go widzieć. Gdy to zrobisz, inni użytkownicy nie będą mogli edytować dokumentu. Ta opcja w zasadzie tworzy stronę internetową, na której czytelnicy mogą sprawdzić Twoje dokumenty. Nie wymaga to dostępu do Gmaila ani nawet konta Google, aby to zobaczyć.