Jak to możliwe, że niektóre zdjęcia, na których jestem oznaczony na Facebooku, nie są widziane przez znajomych?

Przesyłanie i oznaczanie zdjęć na Facebooku umożliwia łączenie się ze znajomymi i udostępnianie niezapomnianych, wyjątkowych lub zabawnych chwil z życia. Dzięki ustawieniom prywatności Facebooka możesz kontrolować widoczność treści, które publikujesz na Facebooku. Jeśli Twoi znajomi nie mogą wyświetlać Twoich oznaczonych tagami zdjęć z Facebooka, prawdopodobnie dostosowałeś swoje ustawienia prywatności, aby im to uniemożliwić. Możesz to poprawić za pomocą kilku kliknięć.

Twoje oznaczone zdjęcia

Jeśli Twoi znajomi nie mogą przeglądać przesłanych przez Ciebie zdjęć, na których zostałeś oznaczony, problem prawie na pewno dotyczy Twoich ustawień prywatności. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku, używając swojego adresu e-mail i hasła. Otwórz menu rozwijane „Konto”, klikając kartę w prawym górnym rogu dowolnej strony. Kliknij opcję „Preferencje prywatności”, aby dostosować ustawienia prywatności. Zaznacz pole wyboru obok opcji „Pozwól znajomym osób oznaczonych tagami na moich zdjęciach i we wpisach je zobaczyć”, aby umożliwić znajomym znajomych dostęp do zdjęć przesłanych przez Ciebie. Kliknij link „Dostosuj ustawienia”. Na wyświetlonej stronie otwórz menu rozwijane „Moje posty” i wybierz opcję, aby Twoje zdjęcia były widoczne dla „Wszystkich”, „Znajomych znajomych” lub „Tylko znajomi” albo wybierz opcję „Dostosuj”i skorzystaj z wyskakującego okienka, aby zezwolić lub ograniczyć widoczność zdjęć dla poszczególnych użytkowników. Kliknij opcję „Edytuj ustawienia prywatności dla istniejących albumów zdjęć i filmów”, aby dostosować ustawienia prywatności dla każdego z Twoich albumów. Użyj indywidualnego menu rozwijanego pod każdym albumem, aby ustawić preferencje dla wszystkich zdjęć w albumie.

Zdjęcia oznaczone tagami Twoich znajomych

Jeśli Twoi znajomi nie mogą przeglądać zdjęć, na których oznaczono Cię tagiem, które zostały przesłane przez innych znajomych, możesz to poprawić, dostosowując ustawienia prywatności. Jeśli jednak problem dotyczy ustawień prywatności znajomego, jedyną opcją jest zasugerowanie dostosowania z jego strony. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku, używając swojego adresu e-mail i hasła. Otwórz menu rozwijane „Konto”, klikając kartę w prawym górnym rogu dowolnej strony. Kliknij opcję „Preferencje prywatności”, aby dostosować ustawienia prywatności. Kliknij link „Dostosuj ustawienia” w sekcji „Udostępnianie na Facebooku”. Na wyświetlonej stronie przewiń do sekcji „Rzeczy udostępniane przez innych” i otwórz menu rozwijane „Zdjęcia i filmy, na których oznaczono Cię tagiem”. Wybierz opcję, aby Twoje zdjęcia były widoczne dla „Wszyscy, „Przyjaciele znajomych” lub „Tylko znajomi” albo wybierz opcję „Dostosuj” i skorzystaj z wyskakującego okienka, aby zezwolić lub ograniczyć widoczność zdjęć dla poszczególnych użytkowników.

Oznaczanie zdjęć z Facebooka

Uzyskaj dostęp do zdjęcia, które chcesz oznaczyć, przeszukując swoje albumy lub albumy znajomych. Kliknij opcję „Oznacz to zdjęcie”, która pojawia się w lewym dolnym rogu strony głównej zdjęcia. Umieść kursor na części zdjęcia, którą chcesz oznaczyć, i zacznij wpisywać swoje imię. Wybierz swoje imię i nazwisko z wyświetlonej listy rozwijanej.

Usuwanie tagów z Facebooka

Jeśli wolisz, aby nie oznaczano Cię tagiem na konkretnym zdjęciu na Facebooku, możesz usunąć tag, niezależnie od tego, czy jesteś jego właścicielem, czy nie. Za każdym razem, gdy znajomy oznaczy Cię tagiem na zdjęciu, otrzymasz powiadomienie na miejscu, a także powiadomienia e-mail i tekstowe, jeśli masz taką konfigurację. Możesz kliknąć powiadomienie, które pojawia się w lewym górnym rogu dowolnej strony po zalogowaniu się na swoje konto. Kliknij opcję „Usuń tag”, która pojawi się obok Twojego imienia i nazwiska pod zdjęciem.