Co robi blokowanie na Tumblrze?

Tumblr to sieć społecznościowa oparta na udostępnianiu treści innym osobom, dzięki czemu jest doskonałym miejscem do udostępniania produktów i usług podczas interakcji z obserwującymi. Jeśli jednak masz do czynienia ze spamem lub nękaniem, może być konieczne zablokowanie niektórych użytkowników. Funkcja ignorowania w Tumblr działa nieco inaczej niż całkowita blokada, ale nadal zapewnia opcje uniemożliwiające określonym użytkownikom komunikowanie się z Tobą lub wyświetlanie Twoich aktualizacji na ich pulpicie nawigacyjnym.

Co robi blokowanie

Zablokowanie kogoś na Tumblrze przede wszystkim uniemożliwia temu użytkownikowi komunikowanie się z tobą w jakikolwiek sposób. Nie będzie mógł zobaczyć niczego od Ciebie w swoim panelu, a Ty nie zobaczysz go w swoim panelu. Nie będzie też mógł wysyłać Ci żadnych wiadomości. Jeśli już obserwujesz tego użytkownika, nie musisz go przestać obserwować, aby to zadziałało.

Czego nie robi blokowanie

Blokowanie nie zapobiega wyświetlaniu Twojego bloga poza jego pulpitem nawigacyjnym. Jeśli ktoś chce zobaczyć Twojego bloga, nadal może przejść bezpośrednio do adresu URL Twojego bloga, aby zobaczyć wszystkie Twoje posty, ale nie będzie mógł wchodzić z Tobą w interakcję pod zablokowaną nazwą użytkownika. Zablokowanie kogoś również nie powoduje wysłania do tej osoby powiadomienia, że ​​go zablokowałeś, chociaż może to zauważyć niezależnie.

Jak kogoś zablokować

Aby kogoś zablokować, musisz najpierw znać adres URL jego bloga lub jego nazwę użytkownika. Odwiedź stronę Ignorowani użytkownicy serwisu Tumblr (patrz link w Zasobach), a następnie wprowadź adres URL osoby lub nazwę użytkownika w polu tekstowym. Gdy kogoś zablokujesz, możesz zgłosić tę osobę personelowi Tumblr za nadużycia, nękanie lub spam. Użytkownicy serwisu Tumblr również nie otrzymują żadnych powiadomień, jeśli zdecydujesz się ich zgłosić z jakiegokolwiek powodu. Możesz także przestać ignorować jakąkolwiek osobę w dowolnym momencie, klikając „Przestań ignorować” obok jej nazwiska.

Tworzenie prywatnych blogów

Jeśli martwisz się o prywatność, jednym ze sposobów, aby blog był obserwowany tylko przez zatwierdzone przez Ciebie osoby, jest utworzenie bloga chronionego hasłem. Chociaż nie możesz włączyć tego dla swojego głównego bloga, możesz utworzyć dodatkowego bloga na swoim pulpicie nawigacyjnym i włączyć w ten sposób opcję ochrony hasłem. Kliknij przycisk strzałki w dół obok nazwy swojego bloga w prawym górnym rogu pulpitu nawigacyjnego, a następnie kliknij „Utwórz nowego bloga”. Po wybraniu żądanego tytułu i adresu URL wybierz opcję „Chroń tego bloga hasłem”, a następnie wpisz hasło, które mają być wprowadzane przez innych w celu przeglądania Twojego bloga.